EL COS I L'AUTOESTIMA


LA METÀFORA DE L'ARBRE

Saps quins moviments poden aportar-te una millora de la seguretat i l'autoestima? Com aconseguir valorar-te més? Com viure amb menys por al judici de les altres persones?

 L'autoestima o estima de si és el sentiment subjectiu del propi jo que acompanya la valoració global que una persona fa d'ella mateixa. La Major part de les persones sanes s'estimen elles mateixes, és a dir, tenen una autoestima saludable i positiva, i a més creuen tenir una més gran autoestima de la mitjana. Viquipèdia.

 És ben sabut que les tècniques corporals en el seu conjunt, proporcionen benestar i milloren les nostres condicions físiques i amb aquesta finalitat  moltes persones practiquen activitats esportives, artístiques o de salut. Avui vull seguir aclarint la diferència que ofereix la dansa moviment teràpia, Danza Medicina o el moviment amb intencionalitat de ser dansat. 
Sabem del cert, que més enllà del gaudi que proporciona aprendre a controlar el teu cos per poder executar moviments tècnics seguint un ritme, una música o una pauta coreogràfica marcada, hi ha moviments que t'ajuden a reafimar-te i empoderar-te. Intueixes quins?
Fixa't en com es mou una persona amb una autoestima sana. Com és la seva postura? El seu ritme? El seu contacte amb el terra al caminar? Podries reproduir-ho tu amb el teu cos? 
Crec que l'autoestima sana no s'ha de confondre amb un posat rígid, dur i      enrocat. Aquesta actitud corporal respon més a algú que potser necessita endurir-se externament per no mostrar la seva realitat interna feble i per tant, poc estimada. Molt al contrari.
 La imatge d'un arbre, sempre ajuda a visualitzar -ho millor:

 Podem adaptar aquesta metàfora per visualitzar el que estic argumentant:
  • Les arrels, el contacte amb el terra, és ferm i segur. Com més llargues i endins de la terra, més pot créixer enfora. (Arrelament)
  • El tronc, ferm i accessible, connector vertical. ( coherència) 
  • Les branques, flexibles i volàtils, agafant espai horitzontal ( flexibilitat)
  • Les fulles, delicades i canviants, juganeres i sensibles ( sensibilitat)
  • Els fruits, regals que produeix per d'altres ( generositat)
Aquestes son associacions personals que ara em serveixen per a associar al meu concepte d'autoestima, tu podries trobar-ne d'altres...
En moviment, pots utilitzar aquest simbolisme i aportar els valors personals que t'apropen al teu concepte personal d'autoestima, valorar el nivell actual de la mateixa, sentir-ho al cos, compartir-ho amb d'altres i fins i tot, tenir la vivència de posar-te en la pell d'una altra persona i el seu autoconcepte. Així,  treballar directe amb el cos emocional fa que incorporis el teu treball personal i no sigui necessària ni tant sols la participació de l' hemisferi cerebral racional. 
En moviment ,serien moltes les dinàmiques possibles pel treball de l'autoestima, ampliarem aquestes eines en properes entrades al blog. 
Laia Estremeiro