BALLAR: salut , claredat de la ment i elevació de l'ànima


 

"Alabo la dansa perquè allibera a l'home el pes de les coses i lliga l'individu amb la seva comunitat. Alabo la dansa perquè ho sol·licita tot, afavoreix la salut i la claredat de la ment i eleva l'ànima.". Sant Agustí, (354-430) Filòsof.


Avui vull fer meves les paraules de la doctora Lucy Vincent per seguir argumentant els benecicis de la dansa. La neurobiòloga i investigadora sobre la relació, cos, cervell i entorn realitza una exposició molt pràctica i detallada de com ballar aporta beneficis fisics, emocionals  i cognitius a les persones de totes les edats i posa diversos exemples concrets amb diverses disciplines de la dansa*.
Cada vegada hi ha més evidència empírica del treball que realitzem! Però idealment, et recomano que siguis tu mateixa qui ho experimenti a les teves carns i no et quedis amb la teoria.

 LA SALUT  FÍSICA I MENTAL

Fisicament, és necessari educar la nostra respiració, la nostra postura i realitzar exercici cardiovascular i estiraments musculars amb certa regularitat pel manteniment i la prevenció de la nostra salut, això avui dia, tothom ho sap.  Què millor que la dansa per fer aquest treball i amb un gaudi indescriptible? I si la dansa és poc dirigida, encara millor, ja que tens l'espai d'escoltar-te i fer allò que tu necessites...
En relació a les funcions cerebrals, la doctora fa altra vegada evident, allò que portem destacant de de la Dansa Moviment Teràpia: que les "actituds físiques"estan directament relacionades amb les nostres xarxes cognitives i emocionals. Cosa que vol dir, que explorar els nostres patrons de moviment habituals en ajuda a tenir una consciència més clara del nostre inconscient i que l'ampliació del repertori de moviments i la seva modificació ( encara que sigui subtilment) comporta canvis en la nostra psique. Per a mi, el més interessant de tot,  és que no cal que tot procés passi per la paraula ni per l'enteniment de tots els detalls psicològics que et fan ser i moure't així. Modifiques el patró de moviment i canvïes els teus pensaments. Amplies el teu repertori de moviments i estàs obrin-te a noves  visions i realitats de tu mateix/a. Una gran teràpia,no?


EMOCIONALMENT MÉS CONSCIENTS I MÉS ALLIBERADES

Quan trenques amb les primeres resistències i pors a moure't lliurement, arriba el treball de l'alliberació de temes emocionals que el cos ha sostingut i bloquejat. Primer pot sentir-se com una catarsi pel sol fet de deixar-se anar. Posteriorment pots identificar més concretament el contigut d'aquestes emocions en dansa i integrar-les d'una altra manera. Deixar de "càrregar" les que ja no necessites"; ajudar a aprofundir a la comprensió d'allò que et passa ( si la persona o considera interessant) o bé, modificar l'enfoc amb el treball corporal. L'expressió abstracta d'emocions personals i la segregació d'endorfines,  encarregades del plaer i del sentit de pertinença al grup. ( Vincent, 2020) fabriquen aquest xarop revelador i  curatiu que fan única aquesta disciplina. 



ELEVAR L'ANIMA

Per acabar, i tornant a les paraules de Sant Agustí, elevar l`ànima en el sentit més espiritual que li podem donar per tal d'aprofitar els moments de dansa sublim i contacte amb la bellesa de la veritat del moviment que el nostre cos realitza és una oportunitat, per qui la vol aprofitar de trascendir l'ego i sentir-se en un altre pla de connexió. D' aquestes sensacions menys terrenals, ja en parlarem en d'altres ocasions, que aquest no és el jardí principal per on transitava avui...

Laia Estremeiro



* Vincent, L/ 2020) Haz bailar a tu cerebro!. Gedisa